Section of Terrace House
Section of Terrace House

press to zoom
Section of Terrace House
Section of Terrace House

press to zoom
1/1

Paddington 

House

Client Brief
  • Retain existing front walls and windows of the house

  • Back roof to be lifted to create new attic space

  • Interior walls, existing joinery, and staircase to be demolished to create a new interior

  • Open plan design with evident spatial planning and flow

  • Design entrance level as a public space- to have seating areas, dining and kitchen 

  • Basement to be for more causal living- having a study, living room, laundry and bathroom

  • Main suite to include a WIR and ensuite 

  • Private Library 

  • To have new doors, windows and balconies on back of terrace 

Among the streets of paddington, many people admire the beauty of the traditional terrace houses that align one by one. Terrace house number 166 along paddington street has been briefed to be updated for new home owners. Currently, the terrace house is made of three levels. For the project, the facade and current exterior of the building must remain the same. However, any elements within the interior and back of the house can be removed, creating the opportunity to create a space from start the finish. The overall feel and design of the space should incorporate minimal and contemporary styling with a modern warm design palette. 

 

Upon entering the residence, you are greeted with the public areas of the home. A small living area, which is classified as seating, is the first public area when approaching the level. A wall divides this space to the dining area, which supports custom joinery that incorporates a fireplace. The living area is designed for entertaining purposes, for people to gather and enjoy the company and conversation of one another by the fire. The dining area has two walls that divide it from the other areas, allowing a private element to the space. The kitchen is designed to be very modern, using two tone white and charcoal cabinetry with dolomite stone bench tops. Having a flat line minimal approach to the design, the kitchen is very spacious and works well functionally. A new window on the east side of the building grants the space beautiful morning sunlight.

 

A feature staircase sits in the centre of the home, that is lit up by a ceiling exposed skylight. Taking the stairs down to the basement, a very relaxed vibe breaks away the public entertaining notion of the space above. A large study with custom joinery sits behind a wall upon entering the basement level. Sitting at the back of the basement level, a large causal living area can be found. Custom entertaining joinery sits on the back wall, with storage for book and a large tv screen. 

 

The first floor of the building is the space that holds the master suite of the home. In order to gain access to the attic, people would have to passage through the level. So, it was crucial to sustain a sense of privacy. This sense of privacy was achieved by creating a hallway upon entering the space, walls which hid away the private ensuite and WIR. The sleeping area sits behind a feature bed head wall, which is positioned to sit right in front of the window. The attic above this level was used to create a private library, with custom joinery and appropriate furniture to help finalise the space. It is on this level where a guest bedroom can be found for anyone who may need a place to stay. 

"A Place to call home"
Client Brief

Terrace House

Date

2018

Location

Paddington, Sydney

Software
  • AutoCAD